Vi är stolta över att vara en av kulturaktörerna i Skådebanans satsning på anstalter och SIS-hem.
Lekfullt och kreativt med Skådebanan Sedan förra hösten har Skådebanan bidragit till ökad kreativitet och lekfullhet på SiS Nereby. En ungdom spelar fiol. En annan håller takten genom att trumma på en bänk. Ledaren Peter Wanselius spelar gitarr och Louise klappar händerna i takt.
Bänkarna är dragna åt sidan och golvet i mitten av bildsalen är fri. Där inne står fyra ungdomar, två lärare samt Louise och Peter i en ring. Utanför fönstret duggar ett lätt regn ner ifrån de gråa molnen. Inne i den färgstarka bildsalen leks det och improviseras.
– Det bästa är när man ser hur deras ögon ändras. När man får ”den där” ögonkontakten, säger Louise Wanselius.Kulturprojektet Skådebanan startade hösten 2024 på Nereby i Bergsjön och har nu kommit till Nereby i Harestad. Peter Wanselius har tidigare arbetat fyra år med liknande kulturprojekt inom kriminalvården. En sak som driver honom är när han får se ungdomarnas lekfullhet väckas till liv.
– I det kreativa och lekfulla väcks en kraft som kan få en att göra saker som man inte trodde var möjliga. Fast omedvetet, säger Peter.Det är med en viss tveksamhet som flera ungdomar deltar i Skådebanans ”lektion”, några ungdomar är mer inne i det än andra. Rörelser och rytmer blandas med sång och dans.
– Kom igen, mannen! Kör!, ropar en ungdom till en annan.
I slutet är alla i rummet med och bidrar. Louise Wanselius berättar om kärnan i det som hon och Peter gör.
– Vi vill nå en inre värld hos ungdomarna, även om de kanske inte förstår det där och då.
Peter håller med.
– När vi når bortanför det kriminella och hårda och hamnar i den lekfulla närvaron. Det är belöningen för både oss och ungdomarna, att de får känna att det finns något positivt. Det är en skön känsla när killarna leker med, säger Peter.Projektet med Skådebanan fortsätter under vårterminen på Nereby Harestad. Skådebanan är en del av ”Kultur för livet” och får ekonomiskt stöd av Postkodstiftelsens satsning ”För ungas framtid” där de som inte har möjlighet att ta del av kultur ska få möjlighet till det.
Text och Bild: Björn Dinau

Skådebanan – en demokratirörelse Därför arbetar vi med kultur för livet. Riksskådebanans kärnuppgift är att sänka trösklarna till konst och kultur för de som inte självklart söker sig till kulturen. Syftet med Kultur för livet är att deltagarna i projektet upplever kulturaktiviteter för att upptäcka nya sidor av sig själva och att utvecklas och hitta nya intressen i livet.Vi tror att kreativitet kan ge möjlighet till reflektion och därmed skapa hopp. En människa som upptäcker sin egen inre kreativitet kan göra nya val i livet.Skådebanan använder sin erfarenhet från kriminalvården för kulturverksamheter på SIS-hemmen och bidrar till vården och rehabiliteringen som SIS bedriver. Verksamheten fokuserar på att ge nya möjliga intressen i livet, stärka självkänslan och upptäcka nya sidor hos deltagarna.Vi ser arbete med kulturverksamheten som en humanistisk motvikt mot aktuella krav på “hårdare tag”.Vi tror på att arbeta förebyggande med kultur som arbetsform för att lyfta ungdomarnas möjligheter till att bryta sitt kriminella mönster.
